Emiliusschool blinkend schoon door medewerkers De Schoonmaak Coöperatie

Datum: 24-02-17

De Emiliusschool uit Son en Breugel werkt sinds 1 januari 2017 samen met De Schoonmaak Coöperatie uit Vught voor het schoon maken en houden van de school. Schoonmaakmedewerkers met een arbeidsbeperking zorgen dat de gehandicapte leerlingen van de Emiliusschool kunnen leren in een schone omgeving.

De vijf medewerkers van De Schoonmaak Coöperatie hebben het ontzettend naar hun zin bij de Emiliusschool. Ze vinden de leerlingen en het pand leuk en vinden het fijn om van het personeel van de school regelmatig complimenten te krijgen over het schone pand. Dat er veel leerlingen met rolstoelen zijn, is wel wennen voor ze. Ook moeten ze rekening houden met kinderen die weinig prikkels mogen hebben. Gelukkig is meewerkend voorvrouw Doortje er om het werk in goede banen te leiden en de medewerkers te begeleiden. 

Twee redenen

John van Dijen, bestuurder/directeur van de Emiliusschool is content met de nieuwe samenwerking: “De samenwerking is net anderhalve maand jong maar begint goed vorm te krijgen. Doordat er een voorwerker is om de medewerkers te begeleiden, wordt de schoonmaak goed georganiseerd. En daar zijn we blij om want we willen heel graag dat deze samenwerking slaagt.” De Emiliusschool heeft om twee redenen voor de

samenwerking met De Schoonmaak Coöperatie gekozen. Van Dijen: “De eerste reden is dat wij als school, net als veel bedrijven en instellingen, de verplichting hebben om werk te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De tweede reden is opgesloten in de aard van onze school; wij zijn een school voor heel speciaal onderwijs. Hoe mooi is het dan dat juist op onze school mensen met een arbeidsbeperking een werkplek hebben gevonden. Leerwerkbedrijven als De Schoonmaak Coöperatie zijn voor onze maatschappelijke legitimering ontzettend van belang.”

Mogen oefenen

Voor De Schoonmaak Coöperatie is de Emiliusschool een waardevolle leerwerkplek. Annet van den Hout, operationeel directeur van De Schoonmaak Coöperatie: “Het doel van ons bedrijf is om mensen met een arbeidsbeperking zo regulier mogelijk aan het werk te helpen. Dat betekent dat ze de ruimte en de mogelijkheid moeten krijgen om te oefenen en te leren. Op een werkplek als bij de Emiliusschool is die mogelijkheid er. Daarnaast hebben we natuurlijk de verplichting om onze afspraken na te komen. De leerlingen mogen onder geen beding last hebben van ons schoonmaakwerk. Door goed te plannen en met onze opdrachtgever in gesprek te blijven, kunnen we ook op deze school prima schoonmaakwerk leveren.”

Over de Emiliusschool

De Emiliusschool in Son en Breugel is een school voor leerlingen van 4 tot 20 jaar met een (ernstige) verstandelijke en meervoudige beperking. Voor alle leerlingen geldt dat ze verstandelijk op een veel lager niveau functioneren dan hun leeftijdsgenoten en daarbij is er altijd ook nog sprake van andersoortige meervoudige beperkingen.