“Provincie Noord-Brabant en De Schoonmaak Coöperatie hebben een partnerschap”

Schoonmaakbedrijf Provincie Noord-Brabant
Opdrachtgever:
 Provincie Noord-Brabant
Contactpersoon: Brigit van Moergestel
Functie: Leveranciersmanager

Schoonmaakbedrijf Noord-Brabant

In het provinciehuis werken dagelijks ongeveer 40 schoonmakers van De Schoonmaak Coöperatie om het enorme pand, wat groter is dan veertigduizend vierkantenmeter schoon te krijgen. Volgens Brigit zijn “de medewerkers echt betrokken, werken ze met veel passie en zijn ze enthousiast.” Dit uit zich volgens haar in hoe het gebouw eruit ziet. Brigit is erg tevreden over de manier waarop er wordt schoongemaakt. Waar in het verleden 50 tot 100 meldingen per maand binnen kwamen, zijn dat er nu nog slechts 10 per maand. “Vroeger kregen we veel meer meldingen,” vertelt Brigit. “Bijvoorbeeld dat het wc-papier op was of dat er nog gestofzuigd moest worden. Nu zijn dat er heel erg weinig. Zo weinig dat het bijna niet te geloven is, maar het is toch echt zo!”

“Weinig omkijken en geen discussie”

Naast de hoogwaardige kwaliteit ziet Brigit ook andere voordelen van De Schoonmaak Coöperatie: “Als klant hoef ik er nauwelijks energie in te steken. Dit komt omdat alles goed wordt aangestuurd door de rayonmanager die heel de dag aanwezig is. Als ik vragen heb kan ik direct bij hem terecht en wordt er actie ondernomen als dat nodig is. Daarnaast komt maandelijks de manager van De Schoonmaak Coöperatie langs.” Brigit ziet de samenwerking met De Schoonmaak Coöperatie als een partnerschap: “Vroeger hadden we discussies over wat wel en niet in het werkprogramma stond en wat betaald moest worden. Nu gaan wij met De Schoonmaak Coöperatie in gesprek en zijn we partners. Dat miste ik bij het vorige schoonmaakbedrijf wel.”

De Schoonmaak Coöperatie scoort goed

Op de vraag of Brigit ook negatieve ervaringen met De Schoonmaak Coöperatie heeft, is het antwoord kort en krachtig: “Nee”. Provincie Noord-Brabant zou De Schoonmaak Coöperatie zeker aan andere bedrijven aanbevelen, dit doen ze zelfs al. Op de punten kwaliteit, bereidheid en flexibiliteit scoort De Schoonmaak Coöperatie volgens Brigit drie keer een 8. “Dit is heel hoog voor een cijfer wat ik aan leveranciers geef,” aldus Brigit.

Aanbesteding

Brigit van Moergestel is leveranciersmanager bij provincie Noord-Brabant en is verantwoordelijk voor de verschillende contracten die de provincie heeft. Brigit heeft contact met leveranciers en gaat onder andere over de inkopen en aanbesteding van een aantal facilitaire contracten. Ze verdiept zich in de contracten en rapporteert erover. Tijdens de vorige aanbesteding voor de schoonmaak van het provinciehuis moest Brigit rekening houden met de sturing van de Rijksoverheid. De directie had namelijk door de komst van de participatiewet de eis gesteld dat 60% van de schoonmakers die in dienst zijn een afstand tot de arbeidsmarkt dienen te hebben. Aanvankelijk riep dit veel vragen op en maakte Brigit zich enige zorgen: “Zou de kwaliteit van schoonmaak wel goed zijn” en “Levert dit geen problemen op, zoals veel klachten van pandbewoners?”. Het bedrijf dat het provinciehuis eerst schoonmaakte, was namelijk een schoonmaakbedrijf dat voornamelijk in de avonduren werkte.

Naast de eis van het Rijk werd bij de aanbesteding ook rekening gehouden met de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Uiteindelijk kwam De Schoonmaak Coöperatie als beste uit de bus. Inmiddels zijn alle vragen en zorgen van Brigit verdwenen: “Ik ben heel erg tevreden en onze pandbewoners ook”. Daarbij vindt Brigit dat dagschoonmaak ten opzichte van avondschoonmaak veel voordelen heeft. “Bij dagschoonmaak is er zichtbaar wat er gebeurd. Daarbij kun je aangeven wat je wilt, er kan makkelijk aan schoonmaakmedewerkers worden gevraagd of zij een bureau later kunnen schoonmaken als dit beter uitkomt. Ook draagt dagschoonmaak bij aan de beleving, je ziet dat het schoon wordt en je leert de mensen kennen wat erg leuk is,” vertelt Brigit.

Provincie Noord-Brabant

Provincie Noord-Brabant vormt de schakel tussen de gemeenten en het Rijk en wordt daarom ook wel het middenbestuur genoemd. De provincie beschikt over een mooi en oud pand dat toegankelijk is voor bezoekers. In het statige provinciehuis worden veel gasten ontvangen die zich prettig moeten voelen. Het provinciehuis dient dan ook representatief te zijn en hier zorgen medewerkers van De Schoonmaak Coöperatie voor. Brigit van Moergestel, leveranciersmanager bij de provincie Noord-Brabant beheert het contract met De Schoonmaak Coöperatie.